SANTOÑA

Ontwerp SANTOÑA

Santoña is een casestudy voor een state of the art onderwater onderzoekscentrum op het schiereiland Santoña aan de noordkust van Spanje. Esthetisch gezien zou het rechtstreeks uit een vintage James Bond film kunnen komen, maar uiteraard is de inhoud en functionaliteit hier het belangrijkste gezien het doel van dit concept.

Het centrum bestaat uit twee hoofdcomponenten: het hooggelegen station bevindt zich op de top van de heuvel waar het hoofd- en centrale station aan de voet van de berg ligt. Het onderste deel, het hoofd onderzoekcentrum onderhoudt direct contact met de onderwaterhabitat van de zeebodem en vloeit over in de zee zelf.

Het gebouw van het onderwater onderzoekscentrum is ontworpen in een slangachtige vorm en beklimt in diens organische beweging de steile rotsachtige heuvel, waar met lange terrassen op elke verdieping met uitzicht op de prachtige zee ontstaat. Voor een vloeiende connectie tussen het bovenste station en het hoofdstation is een op de Alpen gebaseerde kabelbaan ontworpen. Het hoofdstation heeft een drijvend dok waar schepen kunnen aanmeren om zo maximale effectiviteit en onafhankelijkheid van het onderzoekscentrum te kunnen garanderen. Het hele complex is opzettelijk op een afgelegen locatie gepositioneerd om een zo groot mogelijke verscheidenheid aan zeeleven te kunnen bestuderen. Mede door deze afgelegen locatie dient het station volledig zelfvoorzienend te zijn en heeft een zeer complex layout om aan alle levensbehoeften en researchfacetten te kunnen voldoen.

The upper building consists of a parking facility, janitors apartments and the cable-car engine-room.

The main station, starting from the bottom, houses decompression cabins, showers, changing rooms, warehouses for underwater equipment and a repair workshop. The next level is a working floor with labs, offices, meeting rooms, a library and an archive. On top of that there is a canteen with a kitchen. On the middle floor, a reception, a lobby and a cable-car station have been placed. The last three levels are reserved for hotel-like rooms for the researchers.

Share

en_US