HH

project HH.

Haarlem Hills, nee niet de laatste spin-off van hitseries als Beverly Hills of The Hills. Veel interessanter en veel dichter bij huis. Jong BNSP heeft in samenwerking met de gemeente Haarlem een stedenbouwkundige prijsvraag uitgeschreven, met als thema ‘Hoe krijgt Schalkwijk Midden in Haarlem weer haar binnenstadse karakter terug, waarin mensen kunnen werken en wonen’. We zijn erg trots dat we het winnende voorstel, genaamd “the Haarlem Hills”, mede hebben bedacht.

“De ruimte tussen de gebouwen is openbaar terrein”, dat is de filosofie van ons duurzaam en toekomstgericht stedenbouwkundig vastgoed concept Haarlem Hills. Het perceel heeft een FSI (Floor space index) van meer dan 2.0, maar het streven is om de omgeving aan te laten voelen als een ruim stadspark. Een parkachtige omgeving waarin gebouwen gaan letterlijk opgaan in de natuur. Niet alleen de ruimtes tussen de gebouwen, maar ook de groene daken zijn deels toegankelijk voor het publiek. Hiermee geeft Haarlem Hills ruimte terug aan de stad, de ruimte die het zelf inneemt hiermee ver overschrijdende en fungeert het als de longen van dit stadsdeel door het overdadige groene karakter. Een park met afgebakende pleinen wordt een belangrijk publiek domein van de wijk. Ongeacht respectievelijk de commerciële- en/of recreatieve functies van de pleinen, zijn de pleinen warme- en organische plekken waar mensen samen kunnen komen.

Het concept bestaat uit drie lagen waarvan de toplaag een glooiend landschap is en zich vormt naar de contouren van het park, waarin wandel- en fietsroutes door het park worden afgewisseld met overzichtelijke pleinen. De tweede laag bestaat uit gebouwen met verschillende functies. De gebouwen zijn met het park versmolten door trap achtige vormen en glooiende groene daken. De derde- en tevens laagste laag van het landschap is het parkeergedeelte. Met verschillende “doorkijk” zichtlijnen en sfeervolle entrees is de parkeergarage verbonden met het dynamisch landschap. Aan de randen van de pleinen is voldoende ruimte voor publieke functies in de vorm van horeca, workshopruimtes, markten, festivals etc.

Om het gewenste karakter te waarborgen is voor de gebouwen is gekozen voor verschillende typologieën. Voor woongedeeltes is is voornamelijk gekozen voor laagbouw die verbonden is met de omliggende wegen. Deze laagbouw wordt zoveel mogelijk opgenomen door de groene omgeving. De kantoorgebouwen zijn hoger gelegen en hebben een inspirerend uitzicht over het park. Alle gebouwen zijn opgesteld op basis van een een gestandaardiseerd raster zodat ze toekomstbestendig zijn, en wanneer nodig klaar voor functieverandering zonder verbouwingen.

Aan de Amerikaweg, waar langzaam verkeer vloeit, lopen de gebouwen parallel aan de straat, wat het geheel het uiterlijk geeft van een ouderwetse boulevard. De gebouwen aan de Europaweg staan daarentegen weer loodrecht op de route. Door door de gebouwen heen te kunnen kijken, vangt het snellere verkeer rondom een glimp op van het binnengebied tijdens het passeren. Hiermee een vleugje meenemende van de rust en fijne dynamiek die Haarlem Hills uitstraalt.

De combinatie van wonen, werken, recreëren en het aantrekkelijke park zorgt voor een 24-uurs cyclus. Die symbool staat voor het karakter van een binnenstad die men wenst te creëren, alleen met als voornaamste toevoeging de rust die een hectische binnenstad vaak niet heeft. Kortom, best of both worlds.

Dit waanzinnige project en concept is uitgedokterd in samenwerking met Nugter Architectuur.

Share

nl_NL