FH258

project fh258.

Zoals velen in de huidige woningmarkt was de eigenaar van dit souterrain, onderdeel van een drie-laags rijtjeshuis in het gewilde Haagse Valkenboskwartier, beland in een spagaat. Hoog verkopen en nog duurder kopen, of in zijn geliefde huis blijven in het buurtje waaraan hij gehecht is. Jarenlang heeft hij zijn 1-slaapkamerwoning gebruikt als hotel en uitvalsbasis tijdens intens forenzen tussen Brussel en Den Haag. Belandt in een nieuwe fase van zijn leven, een permanente toekomst in Den Haag, heeft hij ons de complexe- maar mooie uitdaging gegund om zijn huidige woning om te toveren en uit te breiden tot een nieuw thuis dat voldoet aan al zijn wensen, en zo zijn enige eis vervullende; niet verhuizen uit zijn geliefde buurt.

Na een uitgebreide analyse van de woning, wijk, regelgeving en vergunningen was het eindresultaat een nieuw-, voor de lokale omgeving toch wel revolutionair concept van een boven- én ondergrondse uitbouw. Een volledig nieuwe woning van maar liefst twee verdiepingen, drie slaapkamers, twee badkamers een terras grenzend op de begane grond en als extraatje een patio grenzend aan de nieuwe ondergrondse uitbouw.

De begane grond bestaat uit het leefgedeelte van het huis dat uitkomt op een zonnig terras. Naast de voordeur, is op praktische wijze een kledingkast verwerkt onder de trap die leidt naar de bovengelegen woning. De woonkamer ligt aan de straatkant en loopt soepel over in de ruime open keuken met centraal gelegen kookeiland. De organische indeling vloeit verder van de keuken naar een grote- fijne eethoek die door een nieuwe glazen gevel naadloos overloopt in het zonnige terras. De reeds bestaande uitbouw is omgetoverd tot een grote slaapkamer voorzien van eigen badkamer en inloopkast.

Dat zijn nog verre van de laatste facetten van dit concept, zonder ondergrondse uitbouw was er namelijk geen ruimte geweest voor de transformatie van de huidige woning op de begane grond. Een kleine uitdaging qua vergunning maar ook die is overwonnen, waarbij zelfs de fundering van het oorspronkelijke pand intact is gebleven door alleen onder de voormalige achtertuin te graven. Hiermee is een extra 45m2 gerealiseerd, die door een slimme layout bestaat uit een studeerkamer, luxe badkamer, apart tweede toilet, ruime inloopkast en twee extra slaapkamers. Beide slaapkamers hebben elk hun eigen stukje patio, hierdoor voldoende natuurlijk licht en door de mooie beplanting tevens een fijn uitzicht om de dag mee te beginnen en te eindigen. Het eindresultaat van beide uitbouwen hebben geresulteerd in een verbluffende extra 60m2 aan de woning. Door op organische manier met lichtinval, materialen en kleuren te spelen voelt de ondergrondse woonlaag natuurlijk aan en wordt mooi verbonden met de woonlaag op de begane grond.

Alle buitenmuren zijn voorzien van rustig wit stucwerk om het natuurlijk licht te weerkaatsen en ondergronds te begeleiden. Dit samen met plafond-hoog raam-en deurwerk in kalme- maar sterke kleuren zorgen voor krachtig schouwspel door de hele woning.

Behoefte aan inspiratie voor je eigen ondergrondse uitbouw, of gewoon nieuwsgierig? Ga naar: https://www.dezeen.com/tag/underground/

De stap gemaakt van inspiratie op doen naar uw eigen uitbouw plannen? Lees dan meer op onze blog.

Partij A, Partij B, Partij C

Share

nl_NL