VK217

Project VK217.

Opdrachtgever voor dit mooie project is de eigenaar van de bovenste verdieping van dit prachtige hoekpand in de Valkenbosbuurt in Den Haag. Hij heeft aan ons de wens geuit zijn pand uit te breiden met een moderne duurzame dakopbouw. Gebouwd in 1915 en qua stijl typerend voor de zogenaamde overgangsarchitectuur, en de uitbreidingsdistricten waar oorspronkelijk de beter betaalde arbeiders van die periode woonden. De markante ornamenten van deze vrij sobere gevel zijn duidelijke afstammelingen uit deze periode.

De meest karakteristieke kenmerken van dit gebouw zijn de versierde dakranden met doorlopende wanddecoraties en de geaccentueerde schoorstenen. De architectuur van de aangrenzende gebouwen is qua stijl in lijn met het hoekhuis van de opdrachtgever, echter het hoekhuis is groter qua omvang en voorzien van meer- en uitgebreidere details.

Na het ontvangen van de opdracht voor deze duurzame dakopbouw, was onze eerste uitdaging dus een uitgebreide analyse te maken van het gebouw- en omgeving. En vooral hoe de opbouw op te laten gaan in de omgeving, ondanks het al reeds afwijkende formaat van het pand. Bij dit ontwerp was het essentieel om vanuit omgevingsbelang de architectonische kenmerken te behouden, maar we wilden de dakopbouw toch een markant karakter geven. Dit alles zonder een te groot onderling contrast. Door de subtiele vormgeving van de dakopbouw, hebben we de verticale vormgeving en het oorspronkelijke ritme van het gebouw goed weten te behouden. Door de dakopbouw te bekleden met aluminium gecombineerd met westelijk Cederhout is een uitgebalanceerde moderne gevel ontstaan die een subtiel contrast creëert tussen oud en nieuw. Om nieuw ook echt nieuw te laten zijn was duurzaamheid vanzelfsprekend, hiervoor hebben we gekozen  hoogwaardige isolatie, aluminium kozijnen met drie-dubbel glas, afgemaakt met een groen dak voorzien van gras en beplanting. Ook zijn hier al de voorbereidingen in verwerkt voor de toekomstige aanleg van zonnepanelen. Het eindresultaat is een mooie organische blend van ouderwetse architectuur en moderne inventiviteit, innovativiteit en duurzaamheid. De buurt heeft er een eyecatcher bij.

Share

nl_NL