IZB3

IZB3

Een ontwerp realiseren voor een onderzoeksfaciliteit brengt additionele uitdagingen met zich mee, dit vanwege de tijd die door onderzoekers op hun werkvloer wordt doorgebracht. Hierdoor is er een sterke behoefte om ook op de werkvloer een privégedeelte te huisvesten. Om hiermee de onderzoekers in staat te stellen om werk en privé niet alleen te combineren, maar zich vooral gelijktijdig met beiden bezig te kunnen houden.

IZB3 is ontworpen door Maja Frackowiak-Fernandez ten tijden van haar actieve periode aan de Universiteit van Stuttgart, het ontwerp betrof een case study voor het ‘’Innovation en Start-Up Center voor Biotechnologie in München.

In lijn met de kernactiviteiten van dit onderzoekscentrum is het ontwerp een architectonische interpretatie van het microscopische beeld van nano structuren, zenuwcellenen antilichamen, tevens een vertegenwoordiging van de abstracte en veelzijdige manier van denken van de onderzoekers actief in dit veld.

Het totale volume van het gebouw wordt gekenmerkt door verticale lijnen, die de verbinding vormen en symboliseren tussen de verschillende onderzoeksinstituten in het het veld van de biotechnologie. Het buitenste schild ontleent zijn vorm door een veelvoud aan vouwen en sneden, door dit schouwspel wordt de interesse gewekt van de buitenwereld en voorbijgangers, en worden hun blikken het gebouw ingetrokken. Ook worden door middel van deze vormgeving de binnenruimtes op speelse wijze verlicht met natuurlijk zonlicht en voorzien van een veelvoud aan zichtlijnen zowel van binnen naar buiten als andersom.

Het ontwerp van het interieur is legt met zorg de nadruk op communicatie, persoonlijk contact, mobiliteit, en flexibiliteit op het gebied van inrichting en indeling.

Een goed voorbeeld hiervan is dat alle laboratoria en kantoorruimtes verdeeld kunnen worden in kleine units, of juist samen kunnen worden gevoegd tot grote ruimtes. Gezien de grote verscheidenheid aan wensen en vereisten van het gebouw, is er naast flexbiliteit in ruimtes gekozen voor een grote open- en centrale ruimte. 

Waar diversiteit, rust en privacy de maatstaf is voor de losse ruimtes, is de centrale ruimte juist een multifunctionele ruimte die fysiek contact en persoonlijke communicatie stimuleert en een cohesie is van verschillende ontmoetingsplekken. Hiermee wordt de kruisbestuiving tussen uiteenlopende disciplines bevordert, maar creeert deze ruimte bovenal een warme plek voor onderzoekers om samen te komen. 

Share

nl_NL