SANTOÑA

Ontwerp SANTOÑA

Santoña is een casestudy voor een state of the art onderwater onderzoekscentrum op het schiereiland Santoña aan de noordkust van Spanje. Esthetisch gezien zou het rechtstreeks uit een vintage James Bond film kunnen komen, maar uiteraard is de inhoud en functionaliteit hier het belangrijkste gezien het doel van dit concept.

Het centrum bestaat uit twee hoofdcomponenten: het hooggelegen station bevindt zich op de top van de heuvel waar het hoofd- en centrale station aan de voet van de berg ligt. Het onderste deel, het hoofd onderzoekcentrum onderhoudt direct contact met de onderwaterhabitat van de zeebodem en vloeit over in de zee zelf.

Het gebouw van het onderwater onderzoekscentrum is ontworpen in een slangachtige vorm en beklimt in diens organische beweging de steile rotsachtige heuvel, waar met lange terrassen op elke verdieping met uitzicht op de prachtige zee ontstaat. Voor een vloeiende connectie tussen het bovenste station en het hoofdstation is een op de Alpen gebaseerde kabelbaan ontworpen. Het hoofdstation heeft een drijvend dok waar schepen kunnen aanmeren om zo maximale effectiviteit en onafhankelijkheid van het onderzoekscentrum te kunnen garanderen. Het hele complex is opzettelijk op een afgelegen locatie gepositioneerd om een zo groot mogelijke verscheidenheid aan zeeleven te kunnen bestuderen. Mede door deze afgelegen locatie dient het station volledig zelfvoorzienend te zijn en heeft een zeer complex layout om aan alle levensbehoeften en researchfacetten te kunnen voldoen.

Het bovenste gedeelte behuisd een parkeergarage, conciërge-appartementen en de machinekamer van de kabelbaan.

Het lager gelegen hoofdstation biedt ruimte aan o.a. decompressiecabines die direct vanuit zee toegankelijk zijn, douches, kleedkamers, magazijnen voor onderwaterapparatuur en een reparatieatelier. De laaggelegen niveau’s  zijn voorzien in werkvloeren met laboratoria, kantoren, vergaderruimtes, een bibliotheek en een archief. Uiteraard is er een kantine met goed uitgeruste keuken. Op de middelste verdieping zijn een receptie, een lobby en een kabelbaan station te vinden, waar de laatste drie bovenste niveaus zijn gereserveerd voor hotel achtige kamers voor de onderzoekers.

ShareSANTOÑA

Ontwerp SANTOÑA

Santoña is een casestudy voor een state of the art onderwater onderzoekscentrum op het schiereiland Santoña aan de noordkust van Spanje. Esthetisch gezien zou het rechtstreeks uit een vintage James Bond film kunnen komen, maar uiteraard is de inhoud en functionaliteit hier het belangrijkste gezien het doel van dit concept.

Het centrum bestaat uit twee hoofdcomponenten: het hooggelegen station bevindt zich op de top van de heuvel waar het hoofd- en centrale station aan de voet van de berg ligt. Het onderste deel, het hoofd onderzoekcentrum onderhoudt direct contact met de onderwaterhabitat van de zeebodem en vloeit over in de zee zelf.

Het gebouw van het onderwater onderzoekscentrum is ontworpen in een slangachtige vorm en beklimt in diens organische beweging de steile rotsachtige heuvel, waar met lange terrassen op elke verdieping met uitzicht op de prachtige zee ontstaat. Voor een vloeiende connectie tussen het bovenste station en het hoofdstation is een op de Alpen gebaseerde kabelbaan ontworpen. Het hoofdstation heeft een drijvend dok waar schepen kunnen aanmeren om zo maximale effectiviteit en onafhankelijkheid van het onderzoekscentrum te kunnen garanderen. Het hele complex is opzettelijk op een afgelegen locatie gepositioneerd om een zo groot mogelijke verscheidenheid aan zeeleven te kunnen bestuderen. Mede door deze afgelegen locatie dient het station volledig zelfvoorzienend te zijn en heeft een zeer complex layout om aan alle levensbehoeften en researchfacetten te kunnen voldoen.

Het bovenste gedeelte behuisd een parkeergarage, conciërge-appartementen en de machinekamer van de kabelbaan.

Het lager gelegen hoofdstation biedt ruimte aan o.a. decompressiecabines die direct vanuit zee toegankelijk zijn, douches, kleedkamers, magazijnen voor onderwaterapparatuur en een reparatieatelier. De laaggelegen niveau’s  zijn voorzien in werkvloeren met laboratoria, kantoren, vergaderruimtes, een bibliotheek en een archief. Uiteraard is er een kantine met goed uitgeruste keuken. Op de middelste verdieping zijn een receptie, een lobby en een kabelbaan station te vinden, waar de laatste drie bovenste niveaus zijn gereserveerd voor hotel achtige kamers voor de onderzoekers.

Sharenl_NL