VW12

About This Project

If you always dreamed of designing your own house, self-build plots are the perfect solution. We have designed a self-build sustainable kavelwoning VW12 for one such plot in the “Vrije Wilg” project in Dordrecht.

 

Our designed self-build sustainable Kavelwoning VW12 is a three story building positioned directly next to a canal. We conceived it with a family of four in mind, but it could be easily remodelled to accommodate the needs of different owners. The current layout is divided between 3 floors. A vertical open space above the dining room and  an open stairway connect all the levels with each other. In this way, the family is always in close contact, even if different members are on different floors.

 

The ground floor is the shared space where one can enjoy the company of each other. The garden, terrace, outside kitchen, inside kitchen, dining room and living room connect seamlessly with each other and form one big space. 

 

The first floor is the kid’s paradise, where they have their own rooms and one bathroom. The sleeping rooms can be closed off, but when the sliding doors are open these rooms get connected via the void to the ground floor. 

 

The top floor belongs to the parents. This it where the master bedroom, dressing room and master bathroom have been positioned. This is also where we have placed the homeoffice and a tranquil roof terrace, dedicated to the grown ups. This floor too, just as the lower one, is connected to the rest of the house by an open stairway. Therefore, as long as the sliding doors and panels are open, it feels like the whole house is one big open space. If more privacy is desired, the sliding elements can, of course, be closed.

 

For the outside shell we have chosen untreated wooden cladding. This will give the building a personal and unique look as each wooden board wil age in a different way and tempo. The house wil age with its inhabitants and the line between nature and the building will blur with time. We have also chosen to give each room a bespoke view. A certain part of the landscape has been framed within a big window and pinned to the inside space. In this way, not only all the rooms on the inside are connected to each other, but also the inside and the outside are joined.

 

Would you like to build your own self-build sustainable designed kavelwoning? For interesting self-build plots check out: https://www.steenvlinder.nl/

Would you like to see more of our housing designs? Go to our Portfolio

Category
Interior, Residential
Tags
Architectural detail, Architecture Solutions, Bespoke design, For multiple users, Functionality, Green, Iconic, Kavelwoning, Views, Vision
en_USEnglish
nl_NLDutch es_ESSpanish en_USEnglish