Prinses Máxima Centrum

About This Project

The Princess Máxima Centre is a unique, and at 45,000 m2 the biggest, child oncology center in Europe with the ambition to cure every child with cancer and to offer them best possible quality of life. Its architecture, with its distinctive interior and exterior, helps to achieve this goal. There is a natural flow between the inside and the outside, and between the children and the research world. The main route through the building provides a meeting zone for children, parents, doctors, nurses, and researchers.
Healing environment principles have been applied and result in parent-child rooms: one room for the child with a room for the parents annexed to it. This allows family members to remain with their child in a natural manner and in a domestic setting. Additionally, to assure that kids social and emotional development does not stop during their illness, the building has been equipped with different spaces for each age category, designed accordingly to the each age group’s needs. Architect: LIAG Architecten.

To learn more about the project visit:

LIAG

archdaily

architizer

One of the finalists in the 2019 ArchDaily Building of the Year Awards category Healthcare Architecture
Nominated for the German Design Awards 2020 in the category Architecture

Category
Healthcare, Research
Tags
Architectural detail, Architecture Solutions, Bespoke design, Child parent unit, Conceptual acrhitecture, Education, Enginering Designs, For kids, For multiple users, For young adults, Functionality, Future Concepts, Green, Healing environment, Iconic, Innovation, Landscape, Public, Research, Sustainability, Views, Vision