MW174

Over dit project

Een buitenkans, hoe vaak komt de gelegenheid voorbij een Internationaal Strafhof om te toveren tot modern kantoor. Aan ons de eer, om voor dit project hebben de 5e verdieping van het voormalige gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag geheel opnieuw te ontwerpen. 

Nadat het ICC naar zijn nieuwe locatie was verhuisd, heeft het hele gebouw een transformatie ondergaan tot een multifunctionele locatie waar meerdere bedrijven zich konden huisvesten. Onze opdrachtgever, een gerenomeerd accountantsbedrijf, heeft de vijfde verdieping gehuurd en ons gevraagd hier voor hen een modern kantoor te realiseren. Een kantoor dat van alle gemakken en faciliteiten voorzien is om een prettige, productieve en gezonde werksfeer te bewerkstelligen.

Van oorsprong had de verdieping een traditionele indeling met een gang in het midden en aan beide zijden gesloten kantoren. Na prettig en uitgebreid met de medewerkers van de verschillende afdelingen binnen het bedrijf te hebben gesproken, zijn we tot een geheel nieuwe indeling gekomen. Onze visie was om hen een gezonde en moderne werkomgeving te bieden. Een plek waar zowel de medewerkers, cliënten en bezoekers zich welkom en op hun gemak zouden voelen.

Waar iedereen deel uitmaakt van de gemeenschap die het bedrijf vertegenwoordigd, maar die tegelijkertijd elk individu voldoende persoonlijke ruimte en rust biedt om geconcentreerd te werken. Het doel was dus om een ​​ruimte te creëren waar men niet alleen is, maar zich ook kan afzonderen . Dit vraagstuk belichaamt het bestaansrecht van onze ‘’Office of the Future’’  wensen- en concepten lijst, met deze sublieme tool erbij zijn we dan ook enthousiast begonnen met ontwerpen. 

We hebben besloten om alle bestaande muren af- en door ​​te breken en zo een nieuw-, fris en open kantoorlandschap neer te zetten wat we vervolgens met behulp van organische bubbels in kleinere ruimtes hebben opgedeeld. Deze bubbels zijn zo versmolten, dat men enerzijds stiekem kan gluren bij de bubbel van de buren, en anderzijds zich terug kan trekken in eenieders eigen organische bubbel welk allen functioneren als kleine kamer.

Deze “kamers” zijn allemaal rijkelijk bedeeld met natuurlijk licht en dienen als afscheiding tussen de domeinen van de verschillende afdelingen van het bedrijf, waartussen alle werkeilanden zich bevinden met gemiddeld vier collega’s per eiland. De bubbels zelf zijn aan de binnenkant van de verdieping geplaatst en herbergen de gemeenschappelijke functies die iedereen deelt; de vergaderruimtes, telefooncellen, lunchfaciliteiten, drukkerij, en toiletten.

Een ander speerpunt bij dit ontwerp is duurzaamheid. We hebben een duidelijke keuze gemaakt om niet alleen geprobeerd zo min mogelijk materialen te gebruiken, maar ook zoveel mogelijk organieke materialen en elementen te hergebruiken en/of te herplaatsen.Er is besloten af ​​te zien van de installatie van de verlaagde plafonds om zo budget vrij te maken voor een modern- en  intelligent LED-verlichtingssysteem en prachtige gerecyclede PET-vilten meubels van DeVorm. Alle deuren, binnenraamwerk en kozijnen zijn bijvoorbeeld gerecycled uit de organieke kantoorruimte die we aantroffen toen we met het project begonnen. Als natuurlijke luchtfilter hebben we gebruike gemaakt van veel planten, die tevens perfect dienst doen ter verbetering van de akoestiek van de grote open ruimtes.

Om woon-werkverkeer per fiets te stimuleren is er besloten om een comfortabele douche toe te voegen aan het bestaande sanitaire deel van de verdieping.

Wilt u meer weten over ons onderzoeksproject “Office of the future”? Ga dan naar blog.

Als u geïnteresseerd bent in andere kantoorontwerpen van CNCPT A? Neem dan gerust én kijkje bij JV21. 

Categorie
Interieur, Verbouw
Tags
Architectuur detail, Architectuur oplossingen, concept architectuur, duurzaamheid, Functionaliteit, groen, Modern working, toekomstgerichte concepten, Transformatie, uitgesproken ontwerp, Urban, verbouw
nl_NL