HH

Over dit project

Jong BNSP heeft in samenwerking met de gemeente Haarlem een stedenbouwkundige prijsvraag uitgeschreven, met als thema 'Hoe krijgt Schalkwijk Midden in Haarlem weer haar binnenstadse karakter waar mensen kunnen werken en wonen'. We zijn erg trots dat we het winnende voorstel, genaamd "the Haarlem Hills", mede hebben bedacht.

“De ruimte tussen de gebouwen is openbaar terrein”, dat is de filosofie van het stedenbouwkundig vastgoedproject Haarlem Hills. Het perceel heeft een FSI (Floor space index) van meer dan 2.0, maar het doel is om de omgeving aan te laten voelen als een ruim stadspark. De gebouwen gaan letterlijk op in de natuur. Niet alleen de ruimtes tussen de gebouwen, maar ook de daken zijn groen en deels toegankelijk voor het publiek. Hiermee geeft Haarlem Hills ruimte terug aan de stad en fungeert het als de longen van dit stadsdeel. Een park met afgebakende pleinen wordt een belangrijk publiek domein van de wijk. De pleinen hebben commerciële en recreatieve functies waar mensen samen kunnen komen.

Het concept bestaat uit drie lagen. De toplaag is een glooiend landschap en vormt zich naar het park. Wandel- en fietsroutes door het park worden afgewisseld met overzichtelijke pleinen. De tweede laag bestaat uit gebouwen met verschillende functies. De gebouwen zijn met het park versmolten door een getrapte vorm en een glooiend groendak. De derde laag en het diepste punt van het landschap is het parkeren. Met verschillende “doorkijk” en sfeervolle entrees is de parkeergarage verbonden met een dynamisch landschap. Aan de randen van de pleinen is ruimte voor publieke functies in de vorm van horeca, workshopruimtes, markten, festivals etc.

Voor de gebouwen is gekozen voor verschillende typologieën. Wonen is voornamelijk laagbouw en verbonden met de omliggende wegen. Deze laagbouw wordt zoveel mogelijk opgenomen door de groene omgeving. De kantoorgebouwen zijn hoger en hebben een inspirerend uitzicht over het park. Alle gebouwen zijn opgesteld op een standaard raster zodat ze toekomstbestendig zijn en klaar voor functieverandering.

Aan de Amerikaweg, waar langzaam verkeer is, lopen de gebouwen parallel aan de straat, waardoor het lijkt op een boulevard. De gebouwen aan de Europaweg staan loodrecht op de route. Door door de gebouwen te kijken, vangt het snellere verkeer een glimp op van het binnengebied.
De combinatie van wonen, werken, recreëren en een aantrekkelijk park zorgt voor een 24-uurs cyclus.

Samenwerken met Nugter Architectuur over dit project.

Bekijk ons andere project voor de ontwikkeling van stedelijk vastgoed NL Stad

Categorie
Landschap, stedenbouw
Tags
Stadstransformatie, Conceptuele architectuur, Voor meerdere gebruikers, Functionaliteit, Toekomstige concepten, Groen, Landschap, Modern wonen, Modern werken, Openbaar, Buurt revitaliseren, Duurzaamheid, Transformatie, Stedelijk, Uitzicht, Visie
nl_NLDutch
en_USEnglish es_ESSpanish nl_NLDutch