FH258

Over dit project

Dit uitbreidingsproject met ondergrondse uitbreiding was een studie voor een opdrachtgever die eigenaar is van de begane grond van een rijtjeshuis met drie verdiepingen in het Valkenboskwartier in Den Haag. De afgelopen jaren reist hij tussen Den Haag en Brussel en gebruikt hij zijn appartement met één slaapkamer slechts tijdelijk. Nu, in een nieuwe fase van zijn leven, werd hij verscheurd tussen het zoeken naar een nieuw huis en het transformeren van het huidige naar zijn nieuwe behoeften. Hij was erg verliefd op zijn buurt, maar de flat was simpelweg te klein voor zijn huidige en toekomstige, permanente leven in Den Haag.

 

We hebben het bestaande gebouw, de omgeving en de regelgeving geanalyseerd en kwamen met een uitbreidingsconcept onder de tuin. Het resultaat is een huis met twee verdiepingen, drie slaapkamers en twee badkamers.

 

De begane grond bestaat uit een grote leefruimte met een zonnig terras. Naast de toegangsdeur, onder de trap die leidt naar het huis van de bovenbuurman, hebben we een slimme kledingkast geplaatst. Aan de straatzijde is de woonkamer gepositioneerd. In het middengedeelte is een grote, open keuken met kookeiland. Aan de achterzijde is een grote eethoek gecreëerd die aan de buitenzijde is verbonden door een brede glazen gevel. We hebben een bestaande uitbreiding verder omgetoverd tot een mastersuite met een eigen badkamer en een inloopkast.

 

Maar dat is nog niet alles. Dit plan kan extra worden vergroot door een extra ondergrondse verdieping toe te voegen zonder de fundering van het oorspronkelijke gebouw te verstoren. Door alleen onder de achtertuin te graven, hebben we nog eens 45m2 toegevoegd. In de huidige indeling is deze ruimte verdeeld over nog twee slaapkamers, een studeerkamer, een garderobekast, een luxe badkamer en een extra toilet. Beide slaapkamers hebben hun eigen kleine patio's die daglicht en uitzicht bieden. Het resultaat is een prachtige uitbreiding met ondergrondse uitbreiding en in totaal 60m2 aan de woning.

 

Alle buitenmuren zijn bepleisterd in puur witte kleur om de weerkaatsing van het natuurlijke licht te versterken en om veel naar de ondergrondse vloer te brengen. Om dezelfde reden zijn er kamerhoge openingen en daklichten aan het ontwerp toegevoegd. Door alle raam- en deurkozijnen een contrasterende kleur te geven, creëerden we een eenvoudige maar krachtige grafische scène.

 

 

Wilt u meer verbluffende ondergrondse architectuur zien? Ga naar: https://www.dezeen.com/tag/underground/

Plant u een uitbreiding van uw eigen huis? Lees meer op onze blog.

Bekijk ons andere ondergrondse uitbreidingsproject SY40.

Categorie
Interieur, residentieel
Tags
Architectonisch detail, Architectuuroplossingen, Ontwerp op maat, In context bouwen, Conceptuele architectuur, Enginering Designs, Uitbreiding, Voor meerdere gebruikers, Functionaliteit, Future Concepts, Groen, Modern wonen, Duurzaamheid, Transformatie, Stedelijk, Visie
nl_NLDutch
en_USEnglish es_ESSpanish nl_NLDutch