FH154

Over dit project

Toen we onze klanten voor het eerst ontmoetten, verwachtten ze hun eerste baby en kwamen met een spannend idee naar ons toe. Ze besloten een transformatie uit te voeren met uitbreiding van een voormalige mini-brandweerkazerne in het Valkenboskwartier in Den Haag tot hun toekomstige gezinswoning. Op dat moment was dit miniatuurgebouw slechts 67 m2, verdeeld over twee verdiepingen, aangevuld met een achtertuin van 15 m2. Hun wens was om het om te bouwen tot een gezinswoning met drie slaapkamers.

 

We zijn begonnen met het analyseren van het bestaande gebouw, de omgeving en de regelgeving om te kijken welke mogelijkheden er waren. En inderdaad, voor deze plot bleek er meer mogelijk dan aanvankelijk werd aangenomen. Allereerst lag de huidige hoogte van het gebouw 1,5m onder de maximaal toegestane bouwhoogte. Ten tweede waren op het aangrenzende perceel alleen gebouwen van één verdieping toegestaan. En tot slot kon de helft van de achtertuin worden gebouwd. Met deze informatie kwamen we op het idee voor een interne uitbreiding van het huis. Het concept van de transformatie met uitbreiding van een voormalige mini-brandweerkazerne is gebaseerd op het benutten van de extra hoogte en het toevoegen van een tussenverdieping. We hebben ook een kleine uitbreiding aan de achterkant van het huis en twee nieuwe erkers aan de zijgevel toegevoegd. Op deze manier hebben we het gebouw aanzienlijk laten groeien. Het bereikte 85m2, bekroond met 8m2 terras op de begane grond en bijna 20m2 dakterrassen op twee niveaus.

 

Op de begane grond hebben we een open woon- en eetruimte ontworpen met een berging, een toilet en een keuken onder de trap. Op de volgende verdieping, wij  hebben een badkamer en drie slaapkamers gepositioneerd. De hoofdslaapkamer is aan de tuinzijde geplaatst en heeft directe toegang tot het eerste dakterras. Om dit mogelijk te maken, zijn we de periodedeur omhoog gegaan, oorspronkelijk op de begane grond en naar de achtertuin. De twee kinderslaapkamers zijn aan de straatzijde geplaatst en de badkamer ligt in het midden. Boven die laatste drie kamers hebben we de mezzanine toegevoegd. Zo kregen beide kinderkamers heerlijke hoogslapers en is boven de badkamer een extra berging gecreëerd.

 

Een ander belangrijk onderdeel van deze transformatie was daglicht. Door ramen aan de zijgevel en op het dak toe te voegen, hebben we ervoor gezorgd dat alle kamers veel natuurlijk daglicht krijgen. Cruciaal voor het concept waren de erker in de badkamer en het daklicht boven de trap. Zonder die twee elementen zouden de binnenruimtes van het huis donker en somber zijn. Nu kan daglicht het gebouw helemaal doordringen en zelfs de ruimte in het midden van de lange en smalle begane grond verlichten.

 

Een ander belangrijk onderdeel van het concept was de kleur- en materiaalkeuze. We wilden dat de oorspronkelijke vorm van het gebouw intact zou blijven. Daarom kregen alle extra elementen een duidelijk modern karakter en uitstraling. Dat hebben we bereikt door andere materialen en kleuren toe te passen dan het bestaande gebouw. We kozen ervoor om de nieuwe elementen te bedekken met shou sugi ban hout en gingen voor een donkere antraciet tint. De keuze voor verbrand hout werd ook bepaald door de oude functie van het gebouw: de brandweerkazerne. Het implementeren van een brandtechniek was een subtiele knipoog en verwijzing naar het verleden en was de finishing touch van deze transformatie met uitbreiding van een voormalige mini-brandweerkazerne.

 

Wilt u meer weten over de oude Japanse houtconserveringstechniek genaamd yakisugi of shou sugi ban? Ga naar: https://en.wikipedia.org/wiki/Yakisugi

 

Plant u een uitbreiding van uw eigen huis? Lees meer op onze blog.

 

Bekijk ons andere extensieproject VK217.

Categorie
Interieur, residentieel
Tags
Architectonisch detail, Architectuuroplossingen, Ontwerp op maat, Bouwen in context, Conceptuele architectuur, Betoverende ontwerpen, Voor meerdere gebruikers, Functionaliteit, Groen, Minimalistisch huis, Modern wonen, Revitaliserende buurt, Duurzaamheid, Transformatie, Stedelijk, Visie
nl_NLDutch
en_USEnglish es_ESSpanish nl_NLDutch